9 Φεβρουάριος 2019, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2019, 12:46

Τεράστιο ηλιακό πάρκο κατασκευάζεται στην Αίγυπτο

  • Τεράστιο ηλιακό πάρκο κατασκευάζεται στην Αίγυπτο
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Valdrin Xhemaj)

Ένα από τα πιο μεγαλόπνοα έργα ηλιακής ενέργειας στον κόσμο κατασκευάζεται στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου. Το ηλιακό πάρκο Μπενμπάν, που κατασκευάζεται περίπου 650 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, θα μπορεί να παράγει "καθαρή" ενέργεια, ικανή να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο σπίτια. Είναι το πρώτο έργο που συνδυάζει πόρους της αιγυπτιακής κυβέρνησης και μιας ιδιωτικής κοινοπραξίας.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος, με 32 σταθμούς παραγωγής ενέργειας και παραγωγή ισχύος 1.650 μεγαβάτ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει το στόχο της, δηλαδή να λαμβάνει το 20% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο αναμένεται επίσης να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον, διότι η Αίγυπτος βασίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Ένας από τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χορήγησε δάνειο ύψους τριών δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του ηλιακού πάρκου. Επιπλέον, το τμήμα Διεθνούς Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύτηκε επίσης για 653 εκατ. δολάρια και η Πολυμερής Υπηρεσία Επενδύσεων και Εγγυήσεων προσέφερε 210 εκατ. δολάρια για την ασφάλιση των ιδιωτικών δανειστών και επενδυτών έναντι «πολιτικών κινδύνων».