9 Φεβρουάριος 2019, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2019, 12:06

CNBC: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει νέα χρηματοδότηση καθώς καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις

  • CNBC: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει νέα χρηματοδότηση καθώς καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις
    (Φωτ.: EPA / Oliver Berg)

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει νέα χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες, καθώς μια σειρά από μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, μεταδίδει το CNBC. Η χώρα δεν είναι πλέον σε επίσημο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει ορισμένες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα κάποια ελάφρυνση του χρέους. Αυτή η δέσμη μέτρων περιελάμβανε εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει κανένα από τα χρέη της μέχρι το 2032 (ουσιαστικά ήταν μια επέκταση 10 ετών σε ό,τι είχε συμφωνηθεί παλαιότερα).

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτά είναι γνωστά ως κέρδη SMP-ANFA και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα για να επανεπενδυθούν στην οικονομία της, συνεχίζει το άρθρο.

Οι Ευρωπαίοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες παρακολουθούν στενά τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, στη μεταμνημονιακή εποχή, με σκοπό να μην αποκλίνουν από μια «υγιή» δημοσιονομική πορεία. «Είναι πίσω από το χρονοδιάγραμμα για το τι πρέπει να παραδοθεί», δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει την κατάσταση, πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο. Επίσης, σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό, σε επικοινωνία που επιχείρησε το CNBC.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Έκτοτε, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της δημοσίευσαν μια αρχική έκθεση μετά το πρόγραμμα τον Νοέμβριο, αναφέροντας ότι υπάρχουν  «καθυστερήσεις στις δεκαέξι ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που οφείλονται για το τέλος του 2018». Αυτά ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή όταν τα κλιμάκια των θεσμών πρόκειται να δημοσιεύσουν τη δεύτερη έκθεση μετά το πρόγραμμα. Αυτή η δεύτερη έκθεση θεωρείται κρίσιμη για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν σε συνεδρίαση του Μαρτίου εάν θα εγκρίνουν ένα τμήμα 750 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα που θα προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά του δημοσίου χρέους της. Τα 750 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο από τις δύο ισόποσες δόσεις που θα μπορούσε να λάβει η Αθήνα μεταξύ 2018 και 2022.

«Τον Μάρτιο, θα υπάρξει Eurogroup (συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) που θα συζητήσει αν η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη δόση των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας. Μια απόφαση που συνδέεται με αυτή την (δεύτερη) έκθεση. Επομένως, εάν βρίσκονται πολύ πίσω στα "μάτια" του Eurogroup, τότε αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδόηση δεν μπορεί να γίνει το Μάρτιο», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος στο CNBC.