9 Φεβρουάριος 2019, 12:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2019, 12:41

Δωρεά εικόνας του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Χαλκίδας

  • Δωρεά εικόνας του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Χαλκίδας
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», εφέτος, το 2019, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τιμά με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2018.

Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αγιογραφήθηκε και θα δοθεί ως δωρεά στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδας η εικόνα του Αγίου Ευγενίου –η οποία εκτός από τη μορφή του πολιούχου της Τραπεζούντας φέρει και την απεικόνιση του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά που αποτελεί ορόσημο για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό του Πόντου– καθώς και το Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του από τον Μανουήλ Α΄ Κομνηνό, με την αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών, το όνομα των οποίων φέρει και ο Σύλλογος της Εύβοιας.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδας (Παλαιό Νεκροταφείο), χοροστατούντος του μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων Χρυσοστόμου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», όπως και ο ποντιακός ελληνισμός ανά τον κόσμο «συνεχίζει να τιμά όπως κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και να εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση», τονίζεται στην ανακοίνωση των «Κομνηνών».