8 Φεβρουάριος 2019, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2019, 17:21

ΕΦΕΤ: Έλεγχοι στην αγορά για την αποτροπή της νοθείας του μελιού

  • ΕΦΕΤ: Έλεγχοι στην αγορά για την αποτροπή της νοθείας του μελιού
    (Φωτ.: pixabay.com)

Συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται τις ευεργετικές ιδιότητες του πραγματικού μελιού.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες στο μέλι. Μια πολύ απλή είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το μέλι θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία, και οι μεγάλοι γιατροί της Αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού (αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική) ώστε να χαρακτηρίζεται λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα παρέχει οφέλη στην υγεία μας και επομένως βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

  • Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση, και η αγορά από πλανόδιους πωλητές οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
  • Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική και βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή, και τον κωδικό αριθμό καταχώρισης του συσκευαστηρίου εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
  • Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μια φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.