8 Φεβρουάριος 2019, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2019, 17:05

Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τη συμφωνία στην ΕΕ για τον αγωγό Nord Stream 2

  • Αρνητικό για κορονοϊό το πρώτο τεστ της Μέρκελ
    (Φωτ.: EPA / Adam Berry)

Την ύπαρξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει τη μεταφορά αερίου, ο οποίος αποτελούσε αιτία εμπλοκής για τον αγωγό Nord Stream 2, επιβεβαίωσε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται τις δηλώσεις της καγκελαρίου, αναφέρει ότι η συμβιβαστική λύση οφείλεται στη συνεργασία δύο χωρών, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ακόμα, το Βερολίνο τονίζει ότι θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση (σ.σ. ποικιλία) στις εισαγωγές μέσω της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευσε προσχέδιο της συμβιβαστικής συμφωνίας, στο οποίο η Γερμανία αναφέρεται ως διαπραγματευτής και συνεπώς θα μπορεί να αποφασίζει τους κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργεί ο αγωγός. Ακόμα η Ρωσία εγγυάται ότι κάθε κανονισμός θα εφαρμοστεί στην επικράτεια και στα χωρικά ύδατα του κράτους-μέλους όπου βρίσκεται το πρώτο σημείο διασύνδεσης, δηλαδή η Γερμανία.

Το πρωί η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε ότι το Βερολίνο εξαρτάται από τη Μόσχα επικαλούμενη την ποικιλία των ενεργειακών προμηθευτών. Ο Nord Stream 2, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.