9 Φεβρουάριος 2019, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2019, 14:11

Όλες οι δράσεις της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  • Η Γενοκτονία των Ποντίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Μασαχουσέτης
    Ο επετειακός λογότυπος της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκεται αυτό το διάστημα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όσον αφορά τις δράσεις που οργανώνει για το 2019, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον συντονιστή της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ, Αλέξανδρο Εφραιμίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα όσα ετοιμάζει η Ομοσπονδία με σκοπό να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και να περάσει με κάθε δυνατό τρόπο το μήνυμα «Όχι άλλες γενοκτονίες».

Η τελευταία συνάντηση του ΔΣ της ΠΟΕ για το θέμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη μεγάλη δράση της ΠΟΕ είναι η συμμετοχή ομάδας δρόμου της Ομοσπονδίας στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», στις 14 Απριλίου 2019. «Ο Μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον κλασικό στην Ελλάδα. Συμμετέχουν πάνω από 15.000 αθλητές απ' όλο τον κόσμο. Όταν πραγματοποιείται ο αγώνας παραλύει η Θεσσαλονίκη. Μέσω της συμμετοχής μας στον αγώνα με την ομάδα "100 Running Team" θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα "Τρέχω για τη μνήμη – Τρέχω για τη ζωή – Όχι άλλες γενοκτονίες"» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Η ΠΟΕ έχει έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές και την Περιφέρεια ώστε ο αγώνας να αφιερωθεί στη Γενοκτονία των Ποντίων. «Είναι θετικοί στο αίτημά μας να αφιερωθεί ο 14ος Μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης στα θύματα της Γενοκτονίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να το ανακοινώσουμε και επίσημα. Περιμένουμε ωστόσο από τους διοργανωτές τη γραπτή συμφωνία της συνεργασίας μας» συμπληρώνει ο Αλ. Εφραιμίδης. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η ομάδα δρόμου, που θα απαρτίζεται από μέλη και φίλους ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αττικής, να είναι η μεγαλύτερη που θα συμμετάσχει. «Επιθυμία όλων είναι η ομάδα που θα τρέξει να είναι η μεγαλύτερη πανελλήνια, σπάζοντας το ρεκόρ συμμετεχόντων ώστε να περάσουμε το μήνυμά μας και να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, και μέσα από τον αθλητισμό» καταλήγει ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ.

Άλλες δράσεις της Ομοσπονδίας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, χωρίς ωστόσο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, είναι οι δενδροφυτεύσεις στο Τριάδι Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο και στην Πεντέλη το φθινόπωρο, καθώς επίσης και αιμοδοσίες σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΑ). «Είμαστε σε επαφές με το ΕΚΑ ώστε όλο το μήνα Μάιο να τρέχει το μήνυμά μας σε όλα τα αιμοδοτικά κέντρα» τόνισε για τη δράση αυτήν ο Αλ. Εφραιμίδης.

Σκέψεις για δημιουργία mural art με θέμα τη Γενοκτονία σε κτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σε επαφές επίσης με την Αυτοδιοίκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να μας δώσουν την άδεια να δημιουργήσουμε μεγάλα γκράφιτι με θέμα τη Γενοκτονία, ώστε τουλάχιστον τα επόμενα 15-20 χρόνια να βρίσκονται εκεί, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, και να υπενθυμίζουν τα τραγικά αυτά γεγονότα».

Τέλος, προγραμματίζονται κινηματογραφικές προβολές τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη με ταινίες για τις γενοκτονίες των λαών, ενώ υπάρχουν σχέδια για διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αθήνα.

Ελένη Κάλλη