8 Φεβρουάριος 2019, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2019, 10:47

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

  • ΗΠΑ: Στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
    (Φωτ.: Γιώργος Ζαφειρόπουλος / greecewithin.com)

Το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλε ο αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμ Μπράουνμπακ, μόλις μία μέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ιστορική σχολή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπράουνμπακ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διαχρονικά την επαναλειτουργία της Σχολής.

«Το κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Δεν μπορώ να σας αναφέρω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά υποστηρίζουμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό και θα συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια απάντηση, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε στο εξωτερικό με τη σημερινή του ιδιότητα ήταν στην Τουρκία με σκοπό να παρακολουθήσει τη δίκη του ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, η κράτηση του οποίου είχε προκαλέσει κραδασμούς στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση που τήρησε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μπράουνμπακ είπε ότι η διοικητική αυτοδιάθεση των θρησκευτικών κοινοτήτων αποτελεί θέση αρχής για τις ΗΠΑ.

Τέλος, αναγνώρισε πως το συγκεκριμένο θέμα έχει οδηγήσει σε ορισμένου είδους πιέσεις και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.