7 Φεβρουάριος 2019, 23:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2019, 03:49

ΟΗΕ: Σαουδάραβες αξιωματούχοι σχεδίασαν και διέπραξαν τη δολοφονία του Κασόγκι

  • ΟΗΕ: Σαουδάραβες αξιωματούχοι σχεδίασαν και διέπραξαν τη δολοφονία του Κασόγκι
    Ο Τζαμάλ Κασόγκι (φωτ.: flickr.com/pomed)

Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και υπονόμευσαν σοβαρά τις έρευνες για το έγκλημα, αναφέρει στο πόρισμά της η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ, μετά την έρευνά της για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η δολοφονία Κασόγκι από μια ομάδα Σαουδαράβων μυστικών πρακτόρων στις 2 Οκτωβρίου 2018 προκάλεσε απέχθεια στη διεθνή κοινότητα, σπιλώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έχαιρε του θαυμασμού της Δύσης για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών από νωρίς είχαν εκτιμήσει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε την επιχείρηση δολοφονίας Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post και επικριτή του Ριάντ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η σορός του δημοσιογράφου διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε σε τοποθεσία που παραμένει άγνωστη. Το Ριάντ αρνείται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος είχε την οποιαδήποτε ανάμιξη στο φόνο.

«Οι αποδείξεις που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Τουρκία δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι έπεσε θύμα μιας βάρβαρης και προμελετημένης δολοφονίας, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από αξιωματούχους του Κράτους της Σαουδικής Αραβίας», τόνισε η Καλαμάρ με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, σημείωσε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι «υπονόμευσαν σοβαρά» και καθυστέρησαν επί 13 μέρες τον περασμένο Οκτώβριο τις προσπάθειες της Τουρκίας να ερευνήσουν τη σκηνή του εγκλήματος στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από αποστολή μίας εβδομάδας με την ομάδα της, που αποτελείται από τρεις εμπειρογνώμονες στην Τουρκία, η Καλαμάρ τόνισε ότι απέκτησαν πρόσβαση σε κομμάτι του «ανατριχιαστικού και αποτροπιαστικού ηχητικού υλικού» της δολοφονίας Κασόγκι που είχαν στην κατοχή τους οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Επίσης, καταδίκασε την χρήση της διπλωματικής ασυλίας για τη διάπραξη ενός εγκλήματος με ατιμωρησία. Η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.