7 Φεβρουάριος 2019, 21:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 21:34

ΑΝΕΛ: Χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα ο Πάνος Καμμένος αν φύγει ο Θ. Παπαχριστόπουλος

  • ΑΝΕΛ: Χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα ο Πάνος Καμμένος αν φύγει ο Θ. Παπαχριστόπουλος
    (Φωτ. αρχείου)

Σοβαρό ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ υπάρχει στην περίπτωση που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Πάνος Καμμένος έχει καλέσει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του και έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, θα τον διαγράψει.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέστειλε γνωμοδότηση στον πρόεδρο της Βουλής, η οποία επισημαίνει την κομματική ομοιογένεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν μένει με πέντε βουλευτές και είναι ομόφωνα αρνητική σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δυνατότητας να συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερους από πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη διαγραφή ή ανεξαρτητοποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ θα οδηγήσει στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ελπίδα η γνωμοδότηση να μην αφορά κανένα κόμμα, καθώς «αυτή η ρευστοποίηση δεν συμφέρει κανέναν».

Η γνωμοδότηση αναφέρει επίσης ότι προσχώρηση «βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».

Στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου τα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα, ωστόσο η τελική απόφαση θα είναι του Νίκου Βούτση, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.