7 Φεβρουάριος 2019, 19:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 18:23

Η Ρωσία προειδοποιεί την πΓΔΜ για το τι σημαίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ

  • Η Ρωσία προειδοποιεί την πΓΔΜ για το τι σημαίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ
    Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Στον απόηχο της υπογραφής του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τις 29 χώρες-μέλη της Συμμαχίας, η Ρωσία, διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε τη βαλκανική χώρα για τις συνέπειες. «Τα Σκόπια θα χάσουν τη δυνατότητα να ακολουθούν κυρίαρχη εξωτερική πολιτική μετά την είσοδο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα οφέλη που θα έχει η χώρα, την οποία αποκάλεσε Βόρεια Μακεδονία.

Ζαχάροβα: Τα Σκόπια θα πρέπει να πληρώσουν για τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες απέχουν πολύ από τα συμφέροντα του λαού της χώρας.

«Ποιο πραγματικό όφελος θα έχουν τα Σκόπια από τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία; Δύσκολο να πω. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να πληρώσουν για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Τώρα γνωρίζουμε την τιμή, η Ουάσιγκτον το έχει ανακοινώσει», είπε και προειδοποίησε για υψηλές αμυντικές δαπάνες, για συμμετοχή σε στρατιωτικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο Sputnik, ο ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Τζορτζ Ένγκελγκαρντ εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να εμποδίσουν την επίδραση της Ρωσίας στα Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος που «σύρονται» στο ΝΑΤΟ οι μικρότερες χώρες της περιοχής. Ακόμα, εκτίμησε ότι μετά την «απορρόφηση» της πΓΔΜ θα ενισχυθεί η πίεση για να ενταχθούν στη Συμμαχία η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.