7 Φεβρουάριος 2019, 23:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 22:50

Η «Αράχνη» του Γύζη σε δημοπρασία του Sotheby’s

  • Η «Αράχνη» του Γύζη σε δημοπρασία του Sotheby’s
    Η «Αράχνη» του Νικόλαου Γύζη (πηγή: Sotheby’s)

Ένα σημαντικό έργο του Νικόλαου Γύζη που εντάσσεται στη σειρά δημοπρασιών «Erotic: Passion & Desire Online» θα παρουσιάσει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s. Πρόκειται για την «Αράχνη», ένας πίνακας που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι τολμηρός και σαγηνευτικός, εμπνευσμένος από τον αρχαίο ελληνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο η νεαρή Αράχνη τόλμησε να ανταγωνιστεί τη Αθηνά σε έναν διαγωνισμό υφαντικής.

Όταν η θεά και η θνητή ολοκλήρωσαν το έργο τους, η Αθηνά δεν μπόρεσε να βρει κανένα ψεγάδι στον τάπητα της αντιπάλου, αλλά εξοργίστηκε διότι το έργο απεικόνιζε τη διαφθορά των κακών θεών. Έτσι, διέλυσε τον τάπητα και χτύπησε επανειλημμένα την Αράχνη. Η ταπεινωμένη νεαρή γυναίκα κρεμάστηκε, πράξη που έκανε τη θεά να τη λυπηθεί και να την επαναφέρει στη ζωή ως αρθρόποδο που θα υφαίνει για πάντα.

Η «Αράχνη» του Γύζη έχει εκτιμώμενη τιμή πώλησης 34.100-56.900 ευρώ.

Μάλιστα το 1884 ο Έλληνας ζωγράφος δημιούργησε ένα παρόμοιο γνωστό έργο και μια ελαιογραφία (Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου). Αν και τα τρία έργα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, η έκφραση επαναλαμβάνεται σε όλα συμβολίζοντας έτσι ένα κεντρικό νόημα.

Η σειρά δημοπρασιών «Erotic: Passion & Desire» του Φεβρουαρίου προσφέρεται αποκλειστικά online και διαθέτει εξαιρετική γκάμα από έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, αφίσες ταινιών, βιβλία, σχέδια και πολλά άλλα. Επίσης περιλαμβάνει δύο ακόμα έργα Ελλήνων, το «Two Male Torsos» του Βασιλάκη Τάκη (εκτίμηση πώλησης 22.800-34.100 ευρώ), όπως και το «Red Nude» του Αλέκου Φασιανού (εκτίμηση πώλησης 5.700-8.000 ευρώ).

Η δημοπρασία είναι ανοιχτή για υποβολή προσφορών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, με την έκθεση να είναι ανοιχτή στο κοινό στη γκαλερί του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο έως τις 11 Φεβρουαρίου.