10 Φεβρουάριος 2019, 08:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2019, 08:26

Τιμητικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά και τη «Γη του Πόντου» από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

  • Τιμητικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά και τη «Γη του Πόντου» από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
    Κάρτ ποστάλ εποχής όπου εικονίζεται το φημισμένο Φροντιστήριον Τραπεζούντος, στα παράλια της γενέτειρας του Δημήτρη Ψαθά

Τον ποντιακής καταγωγής συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά τιμά η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και το κορυφαίο ιστορικό χρονικό του Γη του Πόντου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του σωματείου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Γη του Πόντου είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό με σπάνια αυτοβιογραφικά στοιχεία που έχει χαρακτηριστεί ως «η Βίβλος του ποντιακού ελληνισμού» από τον τότε πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνο Ι. Δεσποτόπουλο, που το προλόγισε το 1993.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα ολιγόλεπτο βίντεο από τη ζωή του συγγραφέα όπου μιλούν γι' αυτόν οι αγαπημένοι πρωταγωνιστές των έργων του, με σύντομα αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών που έχουν βασιστεί στα θεατρικά του. Η πρόεδρος του συλλόγου Λίζα Θεοδωρίδου θα μιλήσει για τη ζωή και την προσφορά του Δημήτρη Ψαθά στα ελληνικά γράμματα, ενώ η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου θα απαγγείλει αγαπημένα αποσπάσματα από τη Γη του Πόντου. Η βραδιά θα κλείσει με χορό από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Χορευτών Νομού Δράμας «Ο Πυρρίχιος», αλλά και τραγούδια, όπως το αγαπημένο της οικογένειας Ψαθά, «Την πατρίδα μ’ έχασα».

  • Το αρχειακό υλικό της εκδήλωσης έχει προμηθεύσει στο σωματείο η εγγονή του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του, Λένα Νίτσου.
Εκδηλωσεις