7 Φεβρουάριος 2019, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 15:48

Το μουσείο όλων των Ελλήνων!

  • Το μουσείο όλων των Ελλήνων!
    Δύο από τα πολλά έγγραφα που θα εκτίθενται στο μουσείο

Στον Καύκασο ο Ηρακλής βρήκε τον Προμηθέα αλυσοδεμένο πάνω σε έναν βράχο· τιμωρημένο από τον Δία επειδή κάποτε τον είχε εξαπατήσει σε μια θυσία, αλλά κυρίως διότι έκλεψε την φωτιά από τον Όλυμπο και την έφερε στους ανθρώπους. Η «Αργώ» ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες με σκοπό να μεταβούν στην Κολχίδα και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της, τον Άργο, γιο του Φρίξου και της Χαλκιόπης.

Πώς μπορούν αυτά να σχετίζονται με την Κιβωτό της Ρωμιοσύνης, το Εθνικό Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγάζεται στην «Αγια-Σοφιά»;

Είναι δύο από τις ιστορίες που θα δίνουν στον επισκέπτη αυτού του μοναδικού χώρου το μίτο, αυτόν που ξετυλίγοντάς τον μέσα στους αιώνες, θα του αποκαλύψει όλες τις κρυμμένες πτυχές του προσφυγικού ελληνισμού.

Ο Σάββας Καλεντερίδης (εκδότης, συγγραφέας και σημαίνον μέλος της προσπάθειας ως ο βασικός συντονιστής της) μίλησε στην εφημερίδα Sport Day για όλα όσα θα φιλοξενηθούν στο χώρο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, τη σκληρή δουλειά για την πληρότητα της ιστορικής αποστολής και τα μεγαλεπήβολα του «Μουσείου όλων των Ελλήνων»:

«Όταν αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια και μπήκαν μπροστά οι δαιδαλώδεις διαδικασίες για το χτίσιμο του γηπέδου, όταν εντέλει επιλέχτηκε το όνομα από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τότε στον κύκλο των συζητήσεων για τη μορφή και το χαρακτήρα αυτού του συγκροτήματος έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις και κατατέθηκαν απόψεις ακριβώς επειδή η ΑΕΚ είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα. Δεν μιλάμε εδώ για ένα απλό ποδοσφαιρικό σωματείο. Το όνομά της, η ίδρυσή της και η μακραίωνη ιστορία των ανθρώπων που συνέλαβαν την ιδέα της, την καθιστούν έναν οργανισμό ο οποίος πρεσβεύει πολύ περισσότερα από έναν αθλητικό σύλλογο. Τότε άρχισε να συγκροτείται η άποψη ότι το γήπεδο θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα από μια ποδοσφαιρική εγκατάσταση».

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της συνέντευξης.

  • Πηγή: Βαγγέλης Αρναούτογλου / aek1924.gr.