7 Φεβρουάριος 2019, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 13:16

Πώς αποτιμά η Αθήνα την παρουσία Καλίν σε Αγια-Σοφιά και Χάλκη μαζί με τον Τσίπρα

  • Πώς αποτιμά η Αθήνα την παρουσία Καλίν σε Αγια-Σοφιά και Χάλκη μαζί με τον Τσίπρα
    Ιμπραήμ Καλίν, Οικουμενικός Πατριάρχης και Αλέξης Τσίπρας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Ήταν ο Τούρκος αξιωματούχος που ξενάγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αγια-Σοφιά, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσε στη Χάλκη. Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν ήταν… πανταχού παρών στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που αξιολογείται ως σημαντικό από ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Νίκου Ρούμπου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αθήνα επισημαίνει ότι η συνύπαρξη στη Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας «έστειλε από μόνη της μηνύματα». Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ιμπραήμ Καλίν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Σχολής, ότι ενημερώθηκε για τη βιβλιοθήκη της, και ότι συμμετείχε στο συμβολικό φύτεμα της κερασιάς στον κήπο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή που παραμένει κλειστή από το 1971 ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Χάλκη να είναι μαζί με τον κ. Βαρθολομαίο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία της.