7 Φεβρουάριος 2019, 12:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 11:17

ΗΠΑ: Αγοράζουν συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» από το Ισραήλ

  • ΗΠΑ: Αγοράζουν συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» από το Ισραήλ
    (Φωτ.: Oren Rozen / commons.wikimedia.org)

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα αγοράσει δύο συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος», που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και επιτρέπει την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, τον συνταγματάρχη Πάτρικ Σάιμπερ, η συμφωνία έχει σκοπό να καλυφθεί μια βραχυπρόθεσμη ανάγκη για την προστασία αμερικανικών στρατιωτικών από έμμεσα πυρά, ήτοι ρουκέτες και όλμους.

Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση προς το παρόν για το πού θα δοκιμαστεί ή το πού θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ανέφερε ο συνταγματάρχης Σάιμπερ.

Τα συστήματα που χρησιμοποιεί ο «Σιδηρούς Θόλος» θα εκτιμηθούν και «θα δοκιμαστούν [...] για να προστατεύονται τα μέλη των υπηρεσιών του στρατού από μια ευρεία ποικιλία απειλών, έμμεσων απειλών και απειλών από αέρος», εξήγησε ο συνταγματάρχης, χωρίς να διευκρινίσει το συμφωνηθέν τίμημα της αγοράς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά το σύστημα το 2011 και θεωρούν πως αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αναχαίτιση και την κατάρριψη πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειας της χώρας, κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός (και υπουργός Άμυνας το τρέχον διάστημα) Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την αγορά του συστήματος σημαντική επιτυχία για την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία, και ακόμη μια απόδειξη της στενής σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει “Σιδηρούν Θόλο” και σιδηρά πυγμή. Το σύστημά μας μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Θα συνιστούσα στους εχθρούς μας να μην μας δοκιμάσουν», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Κάθε συστοιχία που κατασκευάζει η δημόσια επιχείρηση Rafael Defense Systems (Χάιφα), εν μέρει με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει στην τρέχουσα εκδοχή του συστήματος ένα ραντάρ εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων, λογισμικό ελέγχου πυρός και τρεις εκτοξευτήρες, καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με είκοσι πυραύλους αναχαίτισης, με δραστικό βεληνεκές 70 χιλιομέτρων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.