7 Φεβρουάριος 2019, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2019, 11:34

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Έρχονται εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ένωση Ποντίων Πιερίας: Έρχονται εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
  • Ένωση Ποντίων Πιερίας: Έρχονται εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με αναφορές στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στους χώρους του εντευκτηρίου της. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών του Πόντου από τα τμήματα χορωδίας, λύρας και νταουλιού, με την καθοδήγηση του δασκάλου και χοράρχη Μάκη Λολοσίδη.

Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα γίνονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το λόγο πρώτα πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Παπουτσίδης, ο οποίος ευχήθηκε σε όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά. Επισήμανε ότι το 2019 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον ποντιακό ελληνισμό, μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα ο Μουσταφά Κεμάλ και ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, και ανέφερε ότι ο σύλλογος τιμώντας τη μνήμη των Ποντίων που ακόμα ζητούν δικαίωση τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τον ίδιο τον θύτη, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο έργο του προηγουμένου ΔΣ στη συντήρηση κειμηλίων μεγάλης αξίας του Λαογραφικού Μουσείου του σωματείου.

Στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Συμεωνίδης έκανε μια μικρή αναφορά στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στον Πόντο, και παρουσίασε ένα από αυτά, το καλαντίασμα. Έριξε φουντούκια και καρύδια, όπως ορίζει το έθιμο, λέγοντας «Άµον το ρούζ'νε αούτα τα καλά, αέτσ' πα να ρούζ'νε απές σ' οσπίτ'ν εµουν τ' ευλοΐας και τα καλοσύνας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κοπή της βασιλόπιτας. Εκτός από τα μέλη και τα τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.