6 Φεβρουάριος 2019, 20:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2019, 20:46

Κωνσταντινούπολη: Άτυπη συνάντηση Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ

  • Κωνσταντινούπολη: Άτυπη συνάντηση Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ
    Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού /Andrea Bonetti)

Στο παλάτι Ντολμά Μπατσέ της Κωνσταντινούπολης που λειτουργεί ως μουσείο ξεναγήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα, συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Μετά την ξενάγηση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχαν άτυπη συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για τη συνεργασία που είχαν οι δυο τους ως πρωθυπουργοί.

ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντές σχολείων, λυκειάρχες και κοινοτικούς παράγοντες στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Πέτρος Μαυροειδής, η γενική πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι εκπρόσωποι της ομογένειας, τους οποίους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί χαιρέτισαν έναν προς έναν.


(Φωτ.: cumhuriyet.com.tr)

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι να τους ακούσει και τόνισε πως γνωρίζει τα προβλήματα των ρωμαίικων κοινοτήτων, επισήμανε τον αποδεκατισμό που υπέστη η ελληνική ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναγνώρισε και τη συνεισφορά της στην πορεία του Ελληνισμού. Επίσης, αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική, όπως και την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που είναι η πρώτη εν ενεργεία πρωθυπουργού της Ελλάδας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.