6 Φεβρουάριος 2019, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2019, 18:40

Eurogroup: Τον Μάρτιο η απόφαση για την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

  • Eurogroup: Τον Μάρτιο η απόφαση για την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
    (Φωτ.: EPA / Nigel Roddis)

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε γενικές γραμμές η ατζέντα του Eurogroup θα είναι μικρή και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Επίσης, η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, τη «μυστικοπάθεια» και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου στις συνεδριάσεις του Eurogroup επέκρινε η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). «Το Eurogroup δρα de facto ως οικονομική κυβέρνηση, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Η λειτουργία του Eurogroup ξεκίνησε το 1998, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, ενώ οι συνεδριάσεις του λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 28 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, που διαβουλεύονται για τα οικονομικά νομοσχέδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Επικρίσεις για τη λειτουργία του Eurogroup
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, η σημασία του Eurogroup αυξήθηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα προγράμματα δανεισμού ύψους δισεκατομμυρίων για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ελλάδα είχαν άμεσες συνέπειες για τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

H Transparency International επικρίνει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών άλλαξαν ουσιαστικά μόνο «ταμπέλα» και σαν όργανο αποφάσεων του ΕΜΣ λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς αυτή η ομάδα να εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών για διαφάνεια και λογοδοσία, π.χ. απέναντι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αλλά οι ίδιοι 19 υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι», αναφέρεται στην έκθεση.

Για τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, η Transparency International προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραχωρώντας σε αυτό το δικαίωμα συναπόφασης, π.χ. στην εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών. Επιπλέον, προτείνεται ο επικεφαλής του Eurogroup να υποχρεώνεται σε τακτική βάση να λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.