6 Φεβρουάριος 2019, 23:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2019, 21:06

«1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» στο διαγωνισμό διηγήματος για την Επανάσταση

  • «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» στο διαγωνισμό διηγήματος για την Επανάσταση
    (Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ενόψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συνεργάζεται με τη διοργάνωση «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και προκηρύσσει διαγωνισμό διηγήματος που εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων «1821: Απηχήσεις του σήμερα».

Ο λογοτεχνικός διαγωνισμός απευθύνεται σε ενήλικες. Τα πρωτότυπα κείμενα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Τίτλος του διαγωνισμού είναι «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» και περιγράφει ακριβώς το ζητούμενο: Τα διηγήματα θα πρέπει να έχουν έκταση μέχρι 821 λέξεις και να περιλαμβάνουν τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν».

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από την καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού Μαρία Ευθυμίου, τη νομικό-ιστορικό Χαρίκλεια Δημακοπούλου, τον επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και κριτικό λογοτεχνείας Δημήτρη Αθηνάκη, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό, τη συγγραφέα Ισμήνη Καπάνταη, και τη διηγηματογράφο Ούρσουλα Φωσκόλου.

Μέχρι και σαράντα από τα διηγήματα που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρεία της Ελλάδος. Στους συγγραφείς των έξι καλύτερων διηγημάτων θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και θα προσφερθούν συλλεκτικές εκδόσεις, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το φθινόπωρο του 2019.

  • Οι αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (nhmuseum.gr). Τα διηγήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail στο diagonismos@nhmuseum.gr.