6 Φεβρουάριος 2019, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2019, 14:21

Τσίπρας: Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μήνυμα αδελφοσύνης

  • Τσίπρας: Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μήνυμα αδελφοσύνης
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης 48 χρόνια μετά τη διακοπή λειτουργίας της με απόφαση του τουρκικού κράτους βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το ιστορικό νησί. «Η επαναλειτουργία της Σχολής δεν πρόκειται να αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, αλλά φιλίας, αλληλοκατόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Πριν από τις συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη η ελληνική αντιπροσωπεία παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στη σταυροπηγιακή μονή της Αγίας Τριάδας την οποία ίδρυσε τον 9ο αιώνα ο Άγιος Φώτιος.

Ακολούθησαν η συμβολική φύτευση ενός δέντρου στον κήπο της Σχολής και η ξενάγηση του πρωθυπουργού – ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για το γεγονός ότι του έδειξε σημεία που για τον ίδιο έχουν τεράστια σημασία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στη Χάλκη από την Ίμβρο σε ηλικία 15 ετών και είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η προάσπιση των συμφερόντων, των διεκδικήσεων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε κάθε χώρα δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, αλλά «αντικείμενο αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας».


Ιμπραήμ Καλίν, Οικουμενικός Πατριάρχης και Αλέξης Τσίπρας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Μεταξύ όσων άκουσαν την ομιλία του πρωθυπουργού ήταν και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος νωρίς το πρωί ξενάγησε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Αγια-Σοφιά. Έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος ήταν μπροστά όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Χάλκη να είναι μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα της Σχολής.

Τσίπρας: Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε.

Αναφερόμενος στα μνημεία του ελληνισμού, που όπως είπε είναι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που πια ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι και μνημεία που ανήκουν σε μια κοινότητα που πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε, αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. «Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν, είναι εδώ», πρόσθεσε.


Στιγμιότυπο από την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη(φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Από τη μεριά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε στο συμβολισμό της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη και σημείωσε ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την άρση της αδικίας σε βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ευχήθηκε να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της. «Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα», κατέληξε.