6 Φεβρουάριος 2019, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2019, 13:18

Τουρκία εναντίον Γαλλίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Τουρκία εναντίον Γαλλίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2018 στο Παρίσι (φωτ.: EPA / Ludovic Marin / Pool)

Πλήγμα στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, που έτσι και αλλιώς δεν είναι οι καλύτερες, επέφερε η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα της αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, η οποία είναι η πιο πολυπληθής στην Ευρώπη. Η Τουρκία, όπως συμβαίνει και με τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αρνείται ότι υπήρξε συστηματική και στοχευμένη εξόντωση των μειονοτήτων, και αποδίδει τις σφαγές και τις ακρότητες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Άγκυρα, η οποία κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο για πολιτικοποίηση των ιστορικών γεγονότων.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ. Μακρόν», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Άγκυρα αποδίδει την κίνηση του Γάλλου προέδρου στα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, και τονίζει ότι η «δήθεν Γενοκτονία των Αρμενίων» είναι ένα πολιτικό ψέμα χωρίς καμία νομική βάση, αντίθετο στα ιστορικά γεγονότα. «Οι αβάσιμες κατηγορίες είναι τελείως άκυρες για την Τουρκία», υποστηρίζει ο Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά στην αρμενική κοινότητα, έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του χθεσινού ετήσιου δείπνου του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας. Πάντως, πριν από τη… βόμβα ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είπε, ενημέρωσε για την απόφασή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία.