6 Φεβρουάριος 2019, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2019, 14:22

Κόσοβο: Ο Θάτσι δηλώνει θετικός στην αλλαγή συνόρων

  • Κόσοβο: Ο Θάτσι δηλώνει θετικός στην αλλαγή συνόρων
    (Φωτ.: EPA / Cyril Zingaro)

Με στόχο την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και την ένταξη στον ΟΗΕ, ο Χασίμ Θάτσι εμφανίζεται πρόθυμος να αποδεχθεί μια «μικρή διόρθωση των συνόρων» εάν αυτό θα είναι το τίμημα για την επίτευξη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Κοσόβου έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώπιον των ειδικών που συγκροτούν το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον – η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργανώθηκε για τα Βαλκάνια.

Θάτσι: Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την επιστροφή σε εντάσεις και συγκρούσεις.

Εξηγώντας γιατί οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ο Χασίμ Θάτσι ανέφερε ότι αυτή τη φορά η Σερβία ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και πρόσθεσε ότι και η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Σχετικά με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον είναι ζωτικής σημασίας για το Κοσσυφοπέδιο. «Κάθε φορά που το Κοσσυφοπέδιο έχει ενωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταφέρει να νικήσει. Ακόμα και αν οι συμβιβασμοί που έγιναν αρχικά ήταν σκληροί, αργότερα αποδείχθηκαν οι καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις», υποστήριξε.

Η δήλωση για τα σύνορα ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση Αμερικανού διπλωμάτη. Ο Τζέιμς Παρντιού υπηρέτησε στο Κοσσυφοπέδιο την περίοδο 1999-2001, γι’ αυτό και ρώτησε τον Χασίμ Θάτσι για τις διορθώσεις των συνόρων με τη Σερβία. «Είναι ένα από τα σημεία της συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι εκτός διαπραγμάτευσης είναι τα μεταλλωρυχεία Τρέπτσα στη Μιτρόβιτσα και η λίμνη Γκάζιβοντε.

Ο Χασίμ Θάτσι αναμένεται να παραστεί στο αυριανό 67ο Πρωινό Προσευχής στον Λευκό Οίκο. Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, ωστόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα δεν του έδωσε βίζα διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον για κατάργηση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία.