5 Φεβρουάριος 2019, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2019, 10:25

Πέθανε ο Κωνσταντινουπολίτης εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος

  • Πέθανε ο Κωνσταντινουπολίτης εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος
    Ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας βράβευσε, τον Φεβρουάριο του 2017, τον Περικλή Παναγόπουλο για την προσφορά του στην ΕΛΑΣ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Προστασίας του Πολίτη / STR)

Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του Κατερίνα Παναγοπούλου με ανάρτησή της στο facebook. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

«Έφυγε ο πατριάρχης της επιβατηγού ναυτιλίας Περικλής Σ. Παναγόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας, σε ηλικία 83 ετών, την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 06.00 π.μ.. Μετά, από πολύχρονη μάχη, ξεκίνησε το τελευταίο του και μεγαλύτερο ταξίδι. Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του, εν ειρήνη, στο σπίτι του, έχοντας, όπως επιθυμούσε στο πλευρό του, τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Η εξόδιος ακολουθία, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019 και θα ακολουθήσει η ταφή, στον οικογενειακό τάφο, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών» έγραψε η Κατερίνα Παναγοπούλου.

O Περικλής Παναγόπουλος με τις κινήσεις του και τις αποφάσεις του άλλαξε το προφίλ της ακτοπλοΐας της χώρας, πρώτα στις γραμμές του εξωτερικού και ακολούθως στις γραμμές του εσωτερικού. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον υποχρέωσαν σε μια αναδιάταξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, χωρίς ωστόσο να τον ωθήσουν στο να εγκαταλείψει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Ήταν σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και για τον λόγο αυτό η είδηση της απαγωγής του πριν από λίγα χρόνια είχε παγώσει κυριολεκτικά όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Ποιος ήταν
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και ήταν γιος του Καλαματιανού Σταύρου Παναγόπουλου και της Ειρήνης, η οποία κατάγονταν από μεγάλη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας του απεβίωσε στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Για κάποιους απεβίωσε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και για κάποιους άλλους στη διάρκεια βασανιστηρίων από τους Γερμανούς όταν τον συνέλαβαν ως μέλος της Αντίστασης.

Η καταγωγή της μητέρας του, όμως, και οι στενοί δεσμοί που διατηρούσε στη Κωνσταντινούπολη η οικογένειά της με την οικογένεια του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, ήταν αυτή που τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Ήταν μαθητής, ακόμη, όταν τον ελεύθερο χρόνο του, αλλά και στις διακοπές του εργάζονταν στα κρουαζιερόπλοια της Home Lines του Ομίλου Ευγενίδη, ενώ ο Ευγένιος Ευγενίδης ήταν ο άνθρωπος εκείνος που τον τράβηξε κοντά του, αναλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο την επιμέλειά του.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Πάρη Τσιριγώτη.