5 Φεβρουάριος 2019, 09:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2019, 10:32

Κήρυξε πτώχευση η αεροπορική εταιρεία Germania

  • Κήρυξε πτώχευση η αεροπορική εταιρεία Germania
    Αεροσκάφος τύπου Airbus A 319 της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Germania στο αεροδρόμιο Κάσελ-Κάλντεν της Γερμανίας (φωτ.: EPA / Uwe Zucchi)

Τέλος εποχής για τον γερμανικό αερομεταφορέα Germania που σήμερα ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου του ότι κηρύσσει πτώχευση και ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις. Η εταιρεία χαμηλού κόστους, με 37 αεροσκάφη στο στόλο της και έδρα το Βερολίνο, εξυπηρετούσε κυρίως επιβάτες από τη Γερμανία και την Ελβετία που ταξίδευαν προς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Τα αεροσκάφη του ταξίδευαν επίσης από την Τουλούζη της Γαλλίας, καθώς και από τα αεροδρόμια Arlanda της Στοκχόλμης και Gatwick του Λονδίνου ενώ συνολικά μετέφερε πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να «καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα» και έτσι η πτώχευση ήταν μονόδρομος.

«Η μοναδική δυνατότητα που είχαμε ήταν να κηρύξουμε πτώχευση», τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κάρστεν Μπάλκε, ζητώντας συγγνώμη πάνω απ' όλα από τους εργαζόμενους της εταιρείας, καθώς και από τους επιβάτες που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για κάποια από τις πτήσεις της.

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια που έχουν αγοραστεί
Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήριο από ταξιδιωτικό γραφείο στο πλαίσιο κάποιου πακέτου που συμπεριλαμβάνει πτήση και διαμονή «μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για να τους κλείσει άλλη πτήση», διαβεβαίωσε η Germania, αλλά για τους επιβάτες που έκλεισαν εισιτήριο απευθείας από την εταιρεία, «δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να εξυπηρετηθούν», διευκρίνισε.

«Απρόβλεπτες εξελίξεις», όπως «οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής της κηροζίνης το περασμένο καλοκαίρι και η ταυτόχρονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις της ένταξης αεροσκαφών στο στόλο μας και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συντηρήσεων που χρειάστηκαν τα αεροσκάφη της εταιρείας μας αποτέλεσαν βαρύ φορτίο για την επιχείρηση», εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο Μπάλκε.