4 Φεβρουάριος 2019, 23:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 23:33

«Καυτή» ατζέντα στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν – Η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι όλες τις απαιτήσεις

  • «Καυτή» ατζέντα στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν – Η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι όλες τις απαιτήσεις
    Εικόνα από τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν πραγματοποίησε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας, κάνοντας ειδική αναφορά στη διήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συναντάται την Τρίτη (5/2) ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε: «Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, η ενέργεια, ο TAP, ο TurkStream, η τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη και η μειονότητα των Ελλήνων που ζουν στην Τουρκία, καθώς και διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτά. Επίσης, το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Τσίπρα στο πρακτορείο Anadolu, πριν από την επίσκεψή του, μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτό δείχνει ότι έχουν καλή και θετική πρόθεση.

»Στο Αιγαίο, την Κύπρο, τον Εύξεινο Πόντο, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυρίαρχα δικαιώματά της με την ίδια αποφασιστικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, από όπου και αν προέλθουν. Προκειμένου η Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, οι φυσικοί πόροι που θα βρεθούν, πρέπει να αξιοποιηθούν ισότιμα».

  • Πηγή: IBNA / Μανώλης Κωστίδης.