4 Φεβρουάριος 2019, 22:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 22:14

Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο)

  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο)
    Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων μνημείου-προτομής του Ζαχαρία Καρδάρα στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βρασνών
  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο)
  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο)
  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο) 4
  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο) 5
  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο) 6
  • Συγκίνηση και δάκρυα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης (φωτο) 7

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκάλυψης μνημείου-προτομής, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βρασνών (πρώην Δημοτικό Σχολείο), για τον εθνομάρτυρα στρατιώτη των Βρασνών Ζαχαρία Καρδάρα του Αστερίου. Σε τελετή που ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, ο Δήμος Βόλβης τίμησε τη μνήμη του στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα, ο οποίος σκοτώθηκε στην Κύπρο πριν από 53 χρόνια, αλλά πέρασε μισός αιώνας έως ότου ανακαλυφθεί η σορός του και επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πριν από την τελετή προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βρασνών. Στον χώρο του μνημείου, υπήρχε τιμητικό στρατιωτικό άγημα καταδρομέων, ενώ στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας –ο οποίος έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου– ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης Νικόλαος Θωμά, ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών ταξίαρχος Δημήτρης Βουνίσιος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βρασνών Στέλιος Χρυσαφούδης και ο εκπρόσωπος του προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Κωσταράς.

Ιδιαίτερα συγκινητική όμως ήταν η στιγμή που τα δυο αδέρφια του εθνομάρτυρα στρατιώτη, Στέλλα και Γιώργος, κατέθεσαν δακρυσμένοι ένα στεφάνι στο μνημείο.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου. Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βόλβης ανάφερε ότι ο Ζαχαρίας Καρδάρας, πριν καν συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, προσέθεσε το όνομά του στη μακρά λίστα των ηρώων του ελληνισμού, καθώς ήταν και από τους πρώτους Έλληνες αγνοούμενους στρατιώτες που ταυτοποιήθηκαν στη μαρτυρική Κύπρο.

Ο Διαμαντής Λιάμας τόνισε: «Πριν από τρία χρόνια υποδεχθήκαμε εδώ στα Βρασνά, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη σορό του εθνομάρτυρα συντοπίτη μας. Την αποθέσαμε στη γενέθλια γη, ψάλλοντας την εξόδιο ακολουθία. Αλίμονο, αλλά οι γονείς του, η Ελένη και ο Αστέριος, αυτοί οι ευσεβείς και καλοσυνάτοι άνθρωποι, έσβησαν προτού μάθουν την τραγική του κατάληξη. Μόνο τα αδέρφια του, η Στέλλα και ο Γιώργος, ανέλαβαν το πικρό φορτίο να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου τους Ζαχαρία. Στην οικογένεια του έχουμε να στείλουμε ένα ακλόνητο μήνυμα: Ο δόλιος θάνατος του και η απίστευτη βαρβαρότητα να μην αποδώσουν τον νεκρό στους οικείους του, να μην αποκαλύψουν το μνήμα του όλα αυτά τα χρόνια, μας γεμίζει οργή και λύπη. Ας αντικαταστήσουμε αυτά τα συναισθήματα με μια δέσμευση. Την υπόσχεση ότι ο Ζαχαρίας Καρδάρας, αυτός ο περήφανος νέος από τα Βρασνά, που αγαπούσε τον τόπο και την πατρίδα του, δεν πέθαινε μάταια. Τους υποσχόμαστε ότι ο θάνατος του θα χαλυβδώνει για πάντα τη θέληση μας, να δίνουμε το "είναι" μας, μαχόμενοι για τα πάτρια εδάφη, για τα ιδανικά και τις αξίες της Ελλάδας.

»Το μνημείο αυτό θα φροντίζει να υπενθυμίζει σε όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν, ότι οφείλουμε να συντηρούμε την ιστορική μνήμη, να τιμούμε την ιστορία μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης Νικόλαος Θωμά αναφέρθηκε στη διαδρομή του Ζαχαρία Καρδάρα, ο οποίος γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1944 στα Βρασνά και σκοτώθηκε από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές στις 2 Φεβρουαρίου 1966, ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Θεωρούνταν αγνοούμενος σχεδόν επί 50 χρόνια έως ότου το καλοκαίρι του 2013, σε αγροτική περιοχή στις παρυφές του Πενταδάκτυλου, βορειοδυτικά του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο ανακάλυψε από τα οστά του, όπως ταυτοποιήθηκαν από την εξέταση του DNA, με αποτέλεσμα το 2016 η σορός του να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Ν. Θωμά, η Δημοτική Κοινότητα Βρασνών και το Δημοτικό Συμβούλιο Βολβης, εκτός από την ανέγερση του μνημείου, αποφάσισαν να ονομάσουν σε «Οδό Στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα του Αστερίου» την κεντρική οδό από την οικία του θανόντα έως την έξοδο του οικισμού.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από τον Δήμο Βόλβης.
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ03
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2019