4 Φεβρουάριος 2019, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 20:56

ΠΓΔΜ: Την Τετάρτη θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

  • Η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τα γερμανικά ΜΜΕ
    (Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ γνωστοποίησε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ αναφέρονται τα εξής:

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

»Με αυτήν την πράξη, τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν τη συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

»Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

»Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε το Σάββατο ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.