4 Φεβρουάριος 2019, 21:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 20:54

Αυστρία: Οι περισσότερες απελάσεις γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες

  • Αυστρία: Οι περισσότερες απελάσεις γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες
    Ο Χέρμπερτ Κικλ σε παλιότερο συνέδριο για την ασφάλεια και τη μετανάστευση στη Βιέννη (φωτ.: EPA / Florian Wieser)

Περίπου 4.700 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν Ευρωπαίοι πολίτες από τη Σλοβακία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, απέλασε η Αυστρία μέσα στο 2018. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, καταρρίπτοντας τον «μύθο» του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που πίσω από κάθε το αρνητικό «βλέπει» σχεδόν αποκλειστικά «τριτοκοσμικούς αιτούντες άσυλο».

Ο αριθμός των ανθρώπων που απελάθηκαν και ήταν πολίτες χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανερχόταν σε 2.100, δηλαδή ποσοστό 45% του συνόλου των απελαθέντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν προστεθούν και εκείνοι από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, από τη Σερβία, την Αλβανία, την πΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τότε ο αριθμός των απελαθέντων Ευρωπαίων αυξάνεται σε 2.900, που αντιστοιχεί στο 63% του συνόλου των 4.660 ανθρώπων που απέλασε πέρυσι η Αυστρία.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο γνωστός Αυστριακός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Βάλτερ Ομπβέξερ, ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που απελάθηκαν το 2018 ήταν άνεργοι, άστεγοι, επαίτες και άτομα που ενέχονταν σε ποινικά αδικήματα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν πάνω από τρεις μήνες σε μία άλλη χώρα-μέλος θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή μέσα διαβίωσης και ασφάλιση ασθένειας, ενώ σε περίπτωση που δεν εκπληρούν τις προϋποθέσεις αυτές πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους. Επιπλέον, επιτρέπεται η απέλαση πολιτών της ΕΕ που έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου «αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια στην Αυστρία», για παράδειγμα μετά την έκτιση ενός μέρους της ποινής τους εκεί.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός που ανέδειξε στη σημερινή εκπομπή της η Αυστριακή Ραδιοφωνία, ότι δηλαδή κατά τον απολογισμό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Ασύλου που είχε παρουσιάσει πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, δεν αναφέρθηκαν αναλυτικά αριθμοί, αλλά μόνον επιλεγμένα αποσπάσματα της στατιστικής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ.Δ.