4 Φεβρουάριος 2019, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2019, 17:00

«Ζητείται ψεύτης» στο Θέατρο Παλλάς – Σε μια εποχή που το ψέμα κυριαρχεί στην πολιτική

  • «Ζητείται ψεύτης» στο Θέατρο Παλλάς – Σε μια εποχή που το ψέμα κυριαρχεί στην πολιτική
    Ο «Ψευτοθόδωρος» Αλέξης Γεωργούλης (φωτ.: Γιώργος Καλφαμανώλης)

Ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά δίνουν για ακόμα μία χρονιά οι Θεατρικές Σκηνές των Γιάννη Κεντ και Πάνου Κατσαρίδη, επιλέγοντας να ανεβάσουν την κωμωδία Ζητείται ψεύτης στο Θέατρο Παλλάς.

Η κορυφαία πολιτική σάτιρα κάνει πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Πρωταγωνιστούν ο Αλέξης Γεωργούλης στο ρόλο του «Ψευτοθόδωρου», ο Γιώργος Παρτσαλάκης ως «βουλευτής Φερέκης», η Ναταλία Δραγούμη που υποδύεται την έξυπνη σύζυγο του βουλευτή «Τζένη», ο «πιστός φίλος» του ζευγαριού που τον ενσαρκώνει ο Αργύρης Αγγέλου, η Αποστολία Ζώη που θα είναι η χορεύτρια του καμπαρέ Πίτσα-Κίτσα, και τριακονταμελής θίασος που θα ανακοινωθεί σύντομα.


Ο «βουλευτής Φερέκης» Γιώργος Παρτσαλάκης και η «σύζυγός του Τζένη» Ναταλία Δραγούμη (φωτ.: Γιώργος Καλφαμανώλης)

Στο Ζητείται ψεύτης ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει με χειρουργική ακρίβεια τις πελατειακές σχέσεις πολιτικών και ψηφοφόρων, τις προεκλογικές υποσχέσεις που δίνονται για να εξασφαλιστεί η ψήφος αλλά και τους χαρακτήρες που κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές. Με όχημα το χιούμορ ο Πόντιος συγγραφέας αποτυπώνει το εξοργιστικό παζάρι που γίνεται παραμονές εκλογών, σχεδόν ανέκαθεν, τα κραυγαλέα ψέματα που λέγονται αλλά και την επιμονή του Έλληνα ψηφοφόρου να ζητάει ανταλλάγματα για να πουλήσει την ψήφο του.

Διαχρονική πολιτική σάτιρα που σπάει κόκαλα
Το έργο μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες και ανέβηκε ακόμα και στα τουρκικά – παίχτηκε από το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μας όταν καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Νίκος Κούρκουλος.

Πρώτη φορά παρουσιάστηκε από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θερινό Θέατρο Σαμαρτζή, και κατόπιν στο χειμερινό Κοτοπούλη-Ρεξ, με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως «Ψευτοθόδωρο», την τότε πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό Άννα Συνοδινού ως «Τζένη» και τον Παντελή Ζερβό ως «βουλευτή Φερέκη». Το θίασο συμπλήρωναν η Μαρίκα Νέζερ, η Βούλα Ζουμπουλάκη και η Ζωή Φυτούση (στο ρόλο της χορεύτριας καμπαρέ Πίτσας-Κίτσας). Για τη μεγάλη επιτυχία του ως «Ψευτοθόδωρος» η Μαρίκα Κοτοπούλη χάρισε στον Ντίνο Ηλιόπουλο, όπως ο ίδιος διηγείται στην αυτοβιογραφία Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος (εκδόσεις Άγκυρα), μια ασημένια ταμπακέρα.


Στο 150ό ανέβασμα της παράστασης «Ζητείται Ψεύτης» στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, το 1954. Από δεξιά: Μ. Μερκούρη, Β. Ζουμπουλάκη (Ζωζώ), Δ. Ψαθάς, Μ. Κοτοπούλη, Δ. Μυράτ (καλλιτεχνικός διευθυντής θεάτρου Κοτοπούλη), Ντ. Ηλιόπουλος (Ψευτοθόδωρος), Χρ. Ασημακόπουλος (πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Α. Συνοδινού (Tζένη) και Π. Ζερβός (βουλευτής Φερέκης) (φωτ.: αρχείο Λένας Νίτσου)

Το έργο ξεπέρασε τις 200 παραστάσεις παιζόμενο επί δύο χρόνια (ρεκόρ για την εποχή), και στην 150ή παράσταση, στην οποία δόθηκε χαρακτήρας πανηγυρικός, μίλησε ο εισηγητής δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Άγγελος Τερζάκης.

Το έργο
Ο Θεόδωρος Πάρλας ή «Ψευτοθόδωρος» δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για να αξιοποιήσει αυτό το ταλέντο του. Μια τυχαία συμπλοκή στο λεωφορείο και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη, στο κατοπινό αφεντικό του, τον βουλευτή Φερέκη, θα του ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται προκειμένου να δικαιολογεί τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του βουλευτή προς τους ψηφοφόρους του.


Η αφίσα της παράστασης που ανεβάζεται στο θέατρο Παλλάς από τις Θεατρικές Σκηνές

Στην καριέρα του όμως βρίσκει αντίπαλο τη σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη Φερέκη, γιατί «όσο ταλέντο και να έχει ένας άντρας στις ψευτιές, πάντα τον ξεπερνάνε οι γυναίκες...», όπως λέει στο έργο ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς διά στόματος «Ψευτοθόδωρου». Θα τα καταφέρει άραγε ο «Ψευτοθόδωρος» να στεριώσει επαγγελματικά ως ιδιαίτερος στο πλευρό του βουλευτή έχοντας απέναντί του μια τέτοια αντίπαλο;

  • Με πληροφορίες από το αρχείο του Δημήτρη Ψαθά και της εγγονής του συγγραφέα Λένας Νίτσου.
  • Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει στο viva.gr όπου θα βρείτε εισιτήρια από 10 έως 80 ευρώ.
  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.