4 Φεβρουάριος 2019, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 11:30

Τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

  • Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον κατώτατο μισθό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ιδιαιτέρως πυκνό αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπό κατάθεση και ψήφιση νομοθετικό έργο για τους επόμενους δύο μήνες: κάποια από τα νομοθετήματα είναι κοινωνικού χαρακτήρα (για παράδειγμα ο νόμος που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη), άλλα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα (π.χ. η παραχώρηση περιφερειακών λιμένων ή ο εκσυγχρονισμός του Εταιρικού Δικαίου), ενώ κάποια άλλα σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας (όπως η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ). Αυτό το τελευταίο, η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ δηλαδή, αναμένεται να είναι το μεγάλο θέμα στην κοινοβουλευτική ατζέντα την τρέχουσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η συζήτηση κυρωτικών νομοσχεδίων ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή και σε άλλη μία στην Ολομέλεια.

Επίσης, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η κύρωση της παράτασης σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από σχετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών. Λεπτομέρειες απομένουν και για ένα άλλο νομοθέτημα, αυτό της κύρωσης παραχώρησης περιφερειακών λιμένων, μαζί με άλλες διατάξεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ως μεγάλη τομή στον εκσυγχρονισμό του Εταιρικού Δικαίου περιγράφεται η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, η οποία είναι επίσης έτοιμη. Ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί το εξόχως σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα συστήνεται φορέας που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ με άλλες διατάξεις θα αντιμετωπίζονται θέματα λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Το πιο σημαντικό νομοθέτημα που είναι σε εκκρεμότητα είναι αυτό του νόμου μετά το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, αφού τότε λήγει η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο στις βασικές του γραμμές. Επίσης αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για το διαχωρισμό εμπορικής δραστηριότητας και δικτύων της ΔΕΠΑ.

Για τα παραπάνω νομοσχέδια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και οι θεσμοί, ωστόσο προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν από τον Αύγουστο και μετά. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί η σχετική έκθεση.

Εντός του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου αναμένεται επίσης να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον ιππόδρομο, και ένα ακόμη για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Παπ.