4 Φεβρουάριος 2019, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 09:40

Κορυφώνεται η επιδημία γρίπης – Ανησυχία για «κλειστά κρεβάτια» στις ΜΕΘ

  • Κορυφώνεται η επιδημία γρίπης – Ανησυχία για «κλειστά κρεβάτια» στις ΜΕΘ
    (Φωτ. αρχείου)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την «αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας της γρίπης», η οποία αναμένεται να δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ ξεπέρασε τους εξήντα ασθενείς, από τους οποίους βρίσκουν κρεβάτι καθημερινά λιγότεροι από πέντε.

Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, αναμένεται κορύφωση της επιδημίας της γρίπης, προσθέτει ο ΙΣΑ και χτυπά καμπανάκι «με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ».

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΙΣΑ, έχει καταθέσει αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «τραγική καθυστέρηση» στη στελέχωση των ΜΕΘ «που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Σχολιάζοντας το θέμα ,ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας. Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».