4 Φεβρουάριος 2019, 00:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2019, 23:47

Ευτράπελα στο Κτηματολόγιο: Η Ακρόπολη του «αγνώστου ιδιοκτήτη»

  • Παραιτήσεις για το αναβατόριο της Ακρόπολης ζήτησε το ΥΠΠΟΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η Ακρόπολη των Αθηνών, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κληροδοτήματα που χάρισε στον κόσμο η αρχαία Ελλάδα, λίγο έλειψε να καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Kτηματολόγιο, λόγω αργών αντανακλαστικών που επέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής.

Αυτό δεν είναι το μόνο ευτράπελο που προέκυψε κατά την κτηματογράφηση του Δήμου Αθηναίων. Η αντιστοίχιση των τίτλων ιδιοκτησίας με τη γη έφερε στο φως αρκετά προβλήματα, αλλά σαφώς η περίπτωση της Ακρόπολης ήταν το πιο χαρακτηριστικό. Αρχικά καταγράφηκε... ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» επειδή το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε υποβάλει δήλωση! Με τη συνδρομή της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» το θέμα με τον «ιερό βράχο» λύθηκε πριν φθάσει στην ανάρτηση.

Αναφορικά με άλλα παράδοξα που ήρθαν στο φως, ο Γιώργος Δημητρίου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Χωρομετρία, μέλους της κοινοπραξίας που είναι ανάδοχος της β΄ φάσης κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων, καταγράφει περιπτώσεις αναντιστοιχίας του σχεδίου πόλης με την πραγματικότητα. «Στο σχέδιο πόλης, το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου (σ.σ. στην τριλογία) φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο, που δεν υπάρχει. Ενώ οι γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου εμφανίζονται να έχουν αποτμήσεις (σ.σ. «κοψίματα»), στη θέση των οποίων υπάρχουν... οι γωνίες του κτηρίου. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ορισμένοι πολύ παλιοί ναοί στο ιστορικό κέντρο δηλώθηκαν με χρησικτησία, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι. Τέλος, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που με την εφαρμογή παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας στο έδαφος προέκυπτε ότι η ιδιοκτησία δεν είχε μετρηθεί σωστά και μέρος της είχε οικοδομηθεί», λέει χαρακτηριστικά.