3 Φεβρουάριος 2019, 23:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2019, 22:52

Γιλντιρίμ: Η Τουρκία στοχεύει στη βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα

  • Γιλντιρίμ: Η Τουρκία στοχεύει στη βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα
    Ο Μπεναλί Γιλντιρίμ (φωτ. αρχείου: ΕΡΑ / Sedat Suna)

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε το Σάββατο (2/2) ότι η χώρα του στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαμάχες στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε τα παραπάνω σχόλια ενόψει τις διήμερης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 5-6 Φεβρουαρίου στη γειτονική χώρα. Όπως ο ίδιος επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελ .Βενιζέλο το 1933, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet. Σημειώνει επίσης το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, το οποίο, όπως αναφέρει, έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης και έκτοτε ανέβασε πολλές φορές επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.