14 Φεβρουάριος 2014, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:33

«Πέρασε» ο νόμος για την ευθανασία σε παιδιά κάθε ηλικίας

  • «Πέρασε» ο νόμος για την ευθανασία σε παιδιά κάθε ηλικίας

«Πέρασε» ο νόμος για την ευθανασία σε παιδιά κάθε ηλικίας. Υπερψηφίστηκε από τη βελγική βουλή ο νόμος ο οποίος επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά κάθε ηλικίας που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Ο νόμος έλαβε 86 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 12 αποχές. Όπως επισημαίνει το BBC, όταν υπογραφεί από τον βασιλιά, όπως αναμένεται, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρει κάθε περιορισμό ηλικίας όσον αφορά στη συγκεκριμένη πρακτική.

Η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002, όμως ελάχιστοι ασθενείς καταφεύγουν σ' αυτήν.

Την ώρα που οι Βέλγοι πολίτες τάσσονται σε ποσοστό 75% υπέρ του νομοσχεδίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, η Καθολική Εκκλησία του Βελγίου επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες την αντίθεσή της σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι φοβάται ότι η ευθανασία θα γίνει «κοινοτοπία» και την πίεση που ενδεχομένως θα ασκηθεί στα παιδιά που νοσούν.

Οι υποστηρικτές του νόμου τόνίζουν τις «αυστηρές προϋποθέσεις» που προβλέπει το νέο αυτό νομοθέτημα: ένας ανήλικος θα μπορεί να ζητήσει να του γίνει ευθανασία εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μιας ανίατης ασθένειας και υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους. Θα πρέπει προηγουμένως να λάβει την έγκριση των γονέων του και να συμβουλευτεί μια ομάδα ειδικών γιατρών. Το αν μπορεί το παιδί να κατανοεί «το μη αναστρέψιμο του θανάτου», σύμφωνα με τη δήλωση ενός βουλευτή, θα εκτιμάται κατά περίπτωση από μία ομάδα γιατρών και από έναν ψυχίατρο ή έναν ανεξάρτητο ψυχολόγο.

Πηγή: naftemporiki.gr