3 Φεβρουάριος 2019, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2019, 00:07

Ουκρανία: Ενθρονίστηκε στο Κίεβο ο νέος μητροπολίτης Επιφάνιος (βίντεο)

  • Ουκρανία: Ενθρονίστηκε στο Κίεβο ο νέος μητροπολίτης Επιφάνιος (βίντεο)
    Εικόνα από την τελετή ενθρόνισης του μητροπολίτη Επιφάνιου στην Αγία Σοφία Κιέβου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

«Η ενθρόνιση του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας τη Ουκρανίας συμβολίζει ότι με τη θέληση του Θεού επιλύσαμε ένα σημαντικό ζήτημα για την ανάπτυξη του κράτους μας. Η αρχή της ανεξαρτησίας της εκκλησίας από το κράτος, η οποία καθορίζεται από το σύνταγμα της χώρας, παραμένει απαραβίαστη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Π. Ποροσένκο κατά την τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της λεγόμενης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, «η ανεξαρτησία και ο αμοιβαίος σεβασμός ανοίγουν το δρόμο σε μια πραγματική εταιρική σχέση του κράτους και της Εκκλησίας» και «συνεργάζονται προς όφελος της χώρας και του λαού». Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε υπογράψει και παραδώσει στον Επιφάνιο τον τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, εκπροσωπήθηκε από τους μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Σύμφωνα με το romfea.gr, τον νέο μητροπολίτη Κιέβου ενθρόνισε ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο μητροπολίτης Μακάριος, πρώην επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στην ενθρόνιση συμμετείχε επίσης ο μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος γέροντας Αλέξιος, ο έξαρχος του Πατριαρχείου στο Κιέβο π. Μιχαήλ Ανισένκο, ο ιερομ. Μάξιμος Βατοπαιδινός, καθώς και ο π. Χρυσόστομος της Κουτλουμουσιανής Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτιμος «Πατριάρχης» Κιέβου Φιλάρετος δεν συμμετείχε στην ενθρόνιση, διότι εισήχθη στο νοσοκομείο με αυξημένη αρτηριακή πίεση και οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο να λάβει εξητήριο.