3 Φεβρουάριος 2019, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2019, 16:37

Τουρκία: Οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό πυροδοτούν την κρίση στο Καράκας

  • Τουρκία: Οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό πυροδοτούν την κρίση στο Καράκας
    Ο Χουάν Γκουαϊδό (φωτ. αρχείου: EPA / Miguel Gutiarrez)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.

Η Τουρκία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την κίνηση του Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Καράκας, κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Μαδούρο για να του ζητήσει να παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικές εξελίξεις». Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό θα έπρεπε να είχαν εργαστεί προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Όχι. Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιχείρησε πέρυσι να ξεκινήσει συνομιλίες για τη Βενεζουέλα μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η διαφωνία για την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσινγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Η Γαλλία πιέζει για εκλογές
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώσει μέχρι το βράδυ προεδρικές εκλογές.

«Αν μέχρι απόψε ο Μαδούρο δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, η Γαλλία θα θεωρήσει νόμιμο να τις διοργανώσει στη θέση του ο Χουάν Γκουαϊδό και θα τον θεωρήσουμε μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα», είπε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Ναταλί Λουαζό, στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.