3 Φεβρουάριος 2019, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2019, 15:27

Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ

  • Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ
    Ο Μάριο Ντράγκι

Η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ήδη έξι τραπεζίτες εμφανίζονται ως οι πιθανοί διάδοχοί του. «Ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνταξιοδοτηθεί μετά από οκτώ χρόνια θητείας στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά οι πιθανοί διάδοχοί του ήδη προθερμαίνονται», γράφει η Die Welt. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να βγει «λευκός καπνός» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Μαρτίου.

«Είναι αλήθεια ότι στον μυστικό κόσμο των κεντρικών τραπεζιτών κανείς δεν ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά οι υποψήφιοι έχουν ήδη πάρει τους δρόμους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια διπλωματική αποστολή εξεύρεσης υποστηρικτών» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Μεταξύ αυτών, ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, με το περιβόητο μνημονιακό «καλό κουράγιο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σημερινός επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο και είχε επαφές με ηγετικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, για να εκθέσει την υποψηφιότητά του.

Ο Όλι Ρεν τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία παραμένει αμετάβλητη από το 2003. «Ως πρώην Επίτροπος, είναι πιθανό να κάνει οτιδήποτε για να σώσει την Ευρωζώνη από μια νέα κρίση, με άλλα λόγια να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τονίζουν πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δεύτερος Φινλανδός και οι δύο Γάλλοι
Υποψήφιος είναι και ο Έρικ Λιικάνεν, επίσης από τη Φινλανδία, που συνταξιοδοτήθηκε τον Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας. Αν και συνταξιούχος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, πρόεδρος της Banque de France, είναι επίσης μεταξύ των πιθανών υποψηφίων διαδόχων του Ντράγκι και οι απόψεις του συμπίπτουν συχνά με εκείνες του Ντράγκι. Ο δεύτερος υποψήφιος Γάλλος είναι ο 49χρονος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Κερέ, που θεωρείται άνθρωπος της συναίνεσης και στήριξε αποφασιστικά την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. «Ως γνώστης των αγορών, θα μπορούσε να προσφέρει ένα πολύ καλό κλίμα», εκτιμά η Die Welt.

Το «βαρύ πυροβολικό» και ο «Αμερικάνος» από την Εσθονία
Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο πιο ισχυρός υποψήφιος διάδοχος του Ντράγκι. Ωστόσο, το Βερολίνο φαίνεται να προωθεί τον Μάνφρεντ Βέμπερ και φυσικά δεν μπορεί να υπάρχουν δυο Γερμανοί στα δυο ανώτατα αξιώματα της ΕΕ.

Τέλος, έκτος υποψήφιος είναι ο Άρντο Χάνσον, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και οικονομολόγος του Χάρβαρντ, που γεννήθηκε και ανατράφηκε στις ΗΠΑ και θεωρείται ο υποψήφιος συμβιβασμού, εάν οι χώρες του ευρώ δεν συμφωνήσουν σε μια πρόταση.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.