3 Φεβρουάριος 2019, 11:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2019, 11:14

Κύπρος: Πρώτα συμφωνία επί των όρων αναφοράς και μετά επανάληψη των συνομιλιών

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ 2
    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τη σαφή θέση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να επαναληφθούν αμέσως, αφού προηγηθεί η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, θα τονίσει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Λουτ, στη συνάντησή τους το απόγευμα. Αυτό δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι την ίδια θέση διατύπωσε και ο ίδιος προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Πρόσθεσε δε ότι η όποια διαφορετική προσέγγιση «σημαίνει έλλειψη πολιτικής βούλησης, κάτι που η Λευκωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τζέιν Λουτ θα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να αναφέρει στον πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων αναφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να συναντηθεί με τη Τζέιν Λουτ και αύριο, προσθέτοντας ότι «ευχή, προσδοκία και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς».

Σε ερώτηση αν η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταφέρει κάποιο κείμενο, απάντησε ότι «θα μεταφέρει συγκεκριμένες απόψεις και προσεγγίσεις των άλλων ενδιαφερόμενων μερών».

Εξάλλου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του συζήτησε για την έναρξη των συνομιλιών, τη μορφή λύσης του Κυπριακού, τα ευρωτουρκικά και τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Ακόμη, είπε ότι του μετέφερε την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι μια λύση εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Δεν ξεφεύγουμε από αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά», δήλωσε. Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει λύσεις στις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πριν τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η Τζέιν Λουτ θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.