2 Φεβρουάριος 2019, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 23:38

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Πόντιου λυράρη Γιώργου Αμαραντίδη

  • Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Πόντιου λυράρη Γιώργου Αμαραντίδη

Σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο (2 Φεβρουαρίου 2013) του Πόντιου λυράρη Γιώργου Αμαραντίδη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata την εκπομπή «Μουσικό οδοιπορικό - Γιώργος Αμαραντίδης».

Στη συγκεκριμένη εκπομπή-αφιέρωμα, ο Γιώργος Αμαραντίδης μιλά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Καπνοχώρι Κοζάζης, όπου γεννήθηκε το 1944, όπως και για τους γονείς του που κατάγονταν από την περιοχή Ματσούκας του Πόντου. Αποκαλύπτει πώς αγάπησε την ποντιακή λύρα από τον πατέρα του και πώς έκανε τους πρώτους πειραματισμούς του στα εφηβικά του χρόνια. «Όταν πήγαιναν οι γονείς μου στα χωράφια εγώ έβρισκα την ευκαιρία, έπαιρνα τον κεμεντζέ και προσπαθούσα. Είμαι αυτοδίδακτος. Όταν έφτασα 15 χρόνων, άρχισα να γίνομαι γνωστός στα γύρω χωριά. Με έπαιρναν οι γέροι στις παρέες, στους γάμους. Απ’ αυτούς έμαθα την παράδοση, τους στίχους», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Αμαραντίδης μιλά επίσης για τη συνεργασία του με τη Δόρα Στράτου, που ξεκίνησε το 1973, για τα 11 χρόνια που δούλεψαν μαζί στο θέατρό της, αλλά και για τις περιοδείες τους σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Αναφέρεται και στη συνεργασία του με τη Δόμνα Σαμίου, από την οποία, όπως παραδέχεται, έχει μάθει πολλά για την παράδοση.


Γιώργος Αμαραντίδης - Μνήμη Γενοκτονίας Πόντου

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής επισκέπτεται την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης και άλλα μέρη που αγάπησε και συνδέθηκε μαζί τους, ενώ παίζει κεμεντζέ και τραγουδάει. Τέλος, στην εκπομπή ψάλλει ο πρωτοψάλτης της Παναγίας Σουμελά Βασίλειος Φωτιάδης και χορεύουν ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης και ο Γιώργος Σπινθηρόπουλος. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Μούζα.

Δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giorgos-amarantidis-2-fevroyarioy-2013/.