3 Φεβρουάριος 2019, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2019, 13:28

Hellas Sat 4: Χωρίς προβλήματα οι τελικές δοκιμές πριν την εκτόξευση

  • Hellas Sat 4: Χωρίς προβλήματα οι τελικές δοκιμές πριν την εκτόξευση
    (Φωτ.: Flickr / Lockheed Martin)

Ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα οι τελικές δοκιμές για την εκτόξευση του Hellas Sat 4 από τον ευρωπαϊκό σταθμό Arianespace, στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 23:00 ώρα Ελλάδος, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο δορυφόρος αυτός είναι ο τρίτος της Hellas Sat, η οποία μετά την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013 ανήκει στην αραβικών συμφερόντων Arabsat, και δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της εταιρείας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η κατασκευή του οφείλεται στη συνεργασία μηχανικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκαν για τον σχεδιασμό, τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και πλέον για την εκτόξευσή του.

Ο Hellas Sat 4 αποτελεί επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, καλύπτει Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, ενώ θα αυξήσει τη χωρητικότητα στην ελληνοκυπριακή τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, προσφέροντας σε συνδυασμό με τον Hellas Sat 3 μεγαλύτερη λειτουργική αξιοπιστία.

Ακόμη, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Lockheed Martin, ενώ σε αυτόν έχουν ενσωματωθεί πολλές νέες τεχνολογίες που αφορούν κυρίως τους ηλιοσυλλέκτες και την ηλεκτρική πρόωση.

Η εκτόξευση του Hellas Sat 4 από τον πύραυλο «Ariane 5 ECA» θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, στο πλαίσιο έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής με ζωντανές συνδέσεις με το κοσμοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα και αναλύσεις επιστημόνων για τη διαδικασία της εκτόξευσης και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην καθημερινότητα (καλύτερες επικοινωνίες, ταχύτερο ίντερνετ, ασφαλέστερες στρατιωτικές συνδιαλέξεις).