2 Φεβρουάριος 2019, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 12:55

Εγκρίθηκε η μελέτη για τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας

  • Εγκρίθηκε η μελέτη για τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας
    Τα κτήρια των Προσφυγικών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τη μελέτη πρόσφερε δωρεάν η «ΕΛΠΕ Α.Ε.» και υπέβαλε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Νίκο Μπελαβίλα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την πλήρη αποκατάστασή τους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι στα 220 διαμερίσματα των συγκροτημάτων θα στεγαστούν ξενώνες συνοδών ασθενών του γειτονικού Γενικού Αντικαρκινικού / Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κοινωνικές κατοικίες, οι 53 δικαιούχοι ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί, καθώς επίσης η μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης.

Τα «Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας» σώθηκαν από την κατεδάφιση που κάποιοι επιθυμούσαν, μετά από πολύχρονους αγώνες πολιτών, συλλόγων, φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με προεξάρχοντα ρόλο στις προσπάθειες να διαδραματίζει η αείμνηστη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Άννυ Βρυχέα.

Επίσης, σώθηκαν από το μεταγενέστερο σχέδιο περί πώλησής τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αφαιρέθηκαν από το χαρτοφυλάκιό του και περιήλθαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, Χαράς Καφαντάρη και Δημήτρη Σεβαστάκη.