2 Φεβρουάριος 2019, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 11:55

Ιράν: Η Τεχεράνη παρουσίασε πύραυλο Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς

  • Ιράν: Η Τεχεράνη παρουσίασε πύραυλο Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς
    Εικόνα από τον εορτασμό για την 40ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Έναν νέο πύραυλο Κρουζ με βεληνεκές 1.300 χλμ παρουσίασε σήμερα το Ιράν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 40ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, στο πλαίσιο των οποίων η χώρα εκθέτει τα επιτεύγματά της.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο νέος πύραυλος επιφανείας-επιφανείας με την ονομασία Χοβεϊζέχ, ανήκει στην οικογένεια πυραύλων Κρουζ Σουμάρ, η οποία παρουσιάστηκε το 2015.

«Με βεληνεκές μεγαλύτερο των 1.300 χιλιομέτρων [...], αυτός ο πύραυλος Κρουζ χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να τεθεί σε ετοιμότητα και μπορεί να πετάξει σε πολύ χαμηλό ύψος», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί, σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν στη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του πυραύλου.

Δυτικοί ειδικοί λένε πως το Ιράν συχνά υπερβάλλει όσον αφορά τις οπλικές δυνατότητές του, αν και υπάρχουν ανησυχίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους του μεγάλου βεληνεκούς. Εξάλλου, το Ιράν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι απέτυχε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο, αφού η Τεχεράνη αγνόησε αμερικανικές προειδοποιήσεις να αποφύγει τέτοια δραστηριότητα.

Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην πραγματοποιήσει τρεις σχεδιαζόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών, για τις οποίες δήλωσε ότι θα παραβιάσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή χρησιμοποιούν βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία ότι η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς, που χρησιμοποιείται για να τεθούν σε τροχιά δορυφόροι, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.