2 Φεβρουάριος 2019, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 12:03

Μνημόσυνο για τον Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στο Μόναχο

  • Το ΑΠΘ τιμά τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή
    Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (φωτ.: en.wikipedia.org)

Τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή θυμούνται σήμερα, το απόγευμα, οι Έλληνες του Μονάχου, 69 χρόνια μετά το θάνατό του στις 2 Φεβρουαρίου 1950. Ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας Απόστολος Μαλαμούσης, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων του Μονάχου, θα τελέσει στις 16:00 (τοπική ώρα) μνημόσυνο στον τάφο του διεθνούς φήμης επιστήμονα, στο κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου. Φέτος θα είναι η τελευταία φορά που θα τελεστεί το μνημοσύνο στο κοιμητήριο καθώς θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη από τον τάφο του στον περίβολο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Τη μετακίνηση της επιτύμβιας στήλης, ύψους 2,5 μέτρων έχει ζητήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια η δισέγγονη του Δέσποινα Σκουτέρη.

«Έλαβα την απόφαση αυτή καθότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο γιός του Στέφανος. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ΄αυτή τη πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας» ανέφερε στη σχετική επιστολή.

(Φωτ.: Thomas Haas)