2 Φεβρουάριος 2019, 10:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 11:00

Κύπρος: Νέες συναντήσεις της Τζέιν Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί

  • Κύπρος: Νέες συναντήσεις της Τζέιν Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί
    Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Τζέιν Χολ Λουτ (φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ φτάνει σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία και αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τον καθορισμό των όρων αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, παραμένει άγνωστο το αν η Τζέιν Λουτ κομίζει κάποιο προσχέδιο ή σημειώσεις με τους όρους αναφοράς, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία.

Αυτό αναμένεται να διαφανεί κατά τις αυριανές επαφές της με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίες θα επαναληφθούν και τη Δευτέρα. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία για μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως Gymnich, που έγινε στη Ρουμανία και στην οποία συμμετείχαν επίσης οι συνδεδεμένες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι συγκεκριμένο. Στα Κατεχόμενα, ο αποκαλούμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε πως δεν υπάρχει έδαφος για ομοσπονδιακή διευθέτηση και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν για ένα μοντέλο συνεργασίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.