2 Φεβρουάριος 2019, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 09:53

Βενεζουέλα: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο σε ολόκληρη τη χώρα

  • Βενεζουέλα: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο σε ολόκληρη τη χώρα
    Ο Χουάν Γκουαϊδό (φωτ.: EPA / Cristian Hernandez)

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να τους δείξουν την υποστήριξή τους και να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις κατά του απομονωμένου πλέον Νικολάς Μαδούρο. Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης ότι θα ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις και από ευρωπαϊκές χώρες.

Μερικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα είναι πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει σήμερα και ο Μαδούρο, για να τιμήσει την 20ή επέτειο της πρώτης ορκωμοσίας ως προέδρου του εκλιπόντος σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες το 1999. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο, καθώς η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει ανοικτά να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, ελλείψεις στην παραγωγή και μαζική μετανάστευση των πολιτών σε γειτονικές λατινοαμερικανικές χώρες, κατάσταση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συγκέντρωση στη Φλόριντα πως ο καιρός του διαλόγου έλαβε τέλος και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο τον κατηγορούν ότι τσαλαπατά δημοκρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένου του Κογκρέσου, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και κατέστρεψε την άλλοτε σφύζουσα οικονομία μέσω ενός διεφθαρμένου συστήματος ελέγχου του συναλλάγματος και αυθαίρετων εθνικοποιήσεων.

Ο Γκουαϊδό έχει στείλει επιστολές στη Ρωσία και την Κίνα, χώρες πιστωτές και συμμάχους της κυβέρνησης Μαδούρο, λέγοντας πως μια κυβερνητική αλλαγή θα ήταν και προς το δικό τους συμφέρον, ενώ χθες δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μόνο αν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μαδούρο. «Θα μας ενδιαφέρει μια διαπραγμάτευση» με μοναδικό σκοπό τον καθορισμό «των όρων του τέλους της σφετερισμού, που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας [...] και θα ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές», ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε επιστολή του προς τους προέδρους του Μεξικού και της Ουρουγουάης Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και Ταμπαρέ Βάσκες αντίστοιχα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.