2 Φεβρουάριος 2019, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2019, 19:18

Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να αποκτήσει πυροβόλο εμβέλειας 1.000 μιλίων!

  • Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να αποκτήσει πυροβόλο εμβέλειας 1.000 μιλίων!
    (Φωτ. αρχείου: army.mil / US Army / Capt. Jason Welch)

Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να αποκτήσει ένα πυροβόλο, με εμβέλεια πυρός πάνω από 1.000 μίλια (περίπου 1.600 χλμ), που θα μπορούσε να πλήξει στόχους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από χερσαία εγκατάσταση, όπως δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Μπορείτε να φανταστείτε ένα σενάριο όπου το ναυτικό θα εκτιμά ότι δεν μπορεί να μπει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λόγω των κινεζικών πλοίων ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο» υπογράμμισε ο Μαρκ Έσπερ, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου. «Μπορούμε όμως από μια σταθερή τοποθεσία, σε ένα νησί ή σε κάποιο άλλο μέρος, να κάνουμε εμπλοκή σε εχθρικούς στόχους, ναυτικούς στόχους, σε μεγάλες αποστάσεις και να διατηρήσουμε την απόσταση ασφαλείας, ανοίγοντας δρόμο για το ναυτικό και τους πεζοναύτες», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανικός στρατός, βασιζόμενος σε μεγάλο βαθμό στην νεοσύστατη διοίκηση Army Futures Command, διέρχεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του εδώ και δεκαετίες. Και όσον αφορά την εθνική αμυντική στρατηγική της το πράττει με αναθεωρημένη εστίαση στην Κίνα και τη Ρωσία, τις σημαντικότερες «απειλές» για την εξουσία των ΗΠΑ. Το ERCA είναι ένα εξοπλιστικό πρότζεκτ που μπορεί τελικά να δημιουργήσει την ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός «υπερόπλου» με την ικανότητα να πυροβολεί με εμβέλεια πάνω από 1.000 μίλια. Ένα τέτοιο πυροβόλο θα μπορούσε να καταστρέψει από θέση ασφάλειας διάφορους απομακρυσμένους στρατιωτικούς στόχους, όπως αεροδρόμια, ραντάρ, συστοιχίες πυραύλων, κ.ά.