1 Φεβρουάριος 2019, 16:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2019, 14:07

Το τηλεσκόπιο Χαμπλ ανακάλυψε νέο γειτονικό νάνο γαλαξία

  • Το τηλεσκόπιο Χαμπλ ανακάλυψε νέο γειτονικό νάνο γαλαξία
    Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (φωτ.: spacetelescope.org)

Ο γαλαξίας μας βρήκε νέο γείτονα! Πρόκειται για έναν άγνωστο έως τώρα μικρό γαλαξία που ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η ηλικία του νάνου γαλαξία –που ονομάσθηκε «Μπέντιν 1»– υπολογίσθηκε ότι είναι σχεδόν 13 δισεκατομμύρια έτη, λίγο μικρότερη από εκείνη του σύμπαντος, γεγονός που έκανε τους επιστήμονες να τον χαρακτηρίσουν «ζωντανό απολίθωμα από το πρώιμο σύμπαν».

Ο σφαιροειδής γαλαξίας είναι περίπου 1.000 φορές πιο αχνός από τον δικό μας. Επίσης έχει διάμετρο μόνο 3.000 έτη φωτός, πολύ μικρότερη του δικού μας, ο σπειροειδής δίσκος του οποίου φθάνει περίπου τα 100.000 έτη φωτός.

Ο «Μπέντιν-1» απέχει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια έτη φωτός από τον κοντινότερο μεγάλο γαλαξία και θεωρείται ο πιο απομονωμένος νάνος γαλαξίας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Η διεθνής αστρονομική ομάδα, με επικεφαλής τον Λ.-Ρ. Μπέντιν του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Πάντοβας στην Ιταλία, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.