1 Φεβρουάριος 2019, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2019, 13:44

Σπουδαία προσπάθεια καταγραφής παλαιών μουσικών από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας

  • Σπουδαία προσπάθεια καταγραφής παλαιών μουσικών από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας
    Από την πρώτη συνάντηση των συντονιστών (Φωτ.: Εύξεινος Λέσχης Νάουσας)
  • Σπουδαία προσπάθεια καταγραφής παλαιών μουσικών από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας

Τη ζωντανή μουσική ιστορία της Ημαθίας καταγράφει αυτόν τον καιρό η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την παράδοση και το τραγούδι του Πόντου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καταγραφής μουσικών (οργανοπαιχτών και τραγουδιστών) της δεύτερης προσφυγικής γενιάς του νομού, με απώτερο σκοπό την έκδοση ενός συλλεκτικού DVD το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική επετειακή εκδήλωση από το σωματείο. Η Λέσχη έχει ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή μουσικών από τη Νικόπολη του Πόντου και παρουσίασε το CD Ηχοχρώματα από την Κεϊλούκα της Νικόπολης τον περασμένο Οκτώβριο.

Για τη δράση αυτή μίλησε στο pontos-news.gr ένας εκ των συντονιστών της προσπάθειας αυτής, o πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης.

«Η ανάγκη της καταγραφής προέκυψε από την προσπάθειά μας να διασώσουμε την κληρονομιά μας, και επιδιώκουμε μεσώ της ενέργειας αυτής να την συνδέσουμε με αυτούς που την διατήρησαν. Η δεύτερη γενιά αποτελεί τη γέφυρα της πρώτης με εμάς» αναφέρει ο Φώτης Φανιάδης.


Η πρώτη συνάντηση των μουσικών με την ομάδα καταγραφής

Οι συντονιστές της προσπάθειας, οι οποίοι είναι ο πρόεδρος της Λέσχης, ο χοροδιδάσκαλός της Βασίλης Ασβεστάς και ο δάσκαλος του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας Γιάννης Τσανασίδης, συναντιούνται τακτικά καταγράφοντας σε συνεννόηση με τους μουσικούς ζωντανές ηχογραφήσεις αλλά και βίντεο. Το υλικό συγκεντρώνεται και αξιολογείται με σκοπό την έκδοση του συλλεκτικού DVD. «Η ολοκλήρωση και παρουσίαση του έργου προγραμματίζεται για τα τέλη, περίπου, του φθινοπώρου του 2019» τονίζει ο Φ. Φανιάδης.

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας έγινε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες το προσεχές διάστημα.

Ελένη Κάλλη