31 Ιανουάριος 2019, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2019, 22:42

ΠΓΔΜ: Συνεδρίαση της Βουλής στην αλβανική γλώσσα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας

  • ΠΓΔΜ: Συνεδρίαση της Βουλής στην αλβανική γλώσσα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας
    Εικόνα από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ (φωτ.: αρχείου: Georgi Licovski)

Συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στην αλβανική γλώσσα έγινε στην πΓΔΜ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, προεδρεύοντος του Ταλάτ Τζαφέρι. Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», χορηγεί στον πρόεδρο της Βουλής της πΓΔΜ το δικαίωμα να προεδρεύει των συνεδριάσεων στη μητρική του γλώσσα, εφόσον αυτή ομιλείται από τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της χώρας, όπως συμβαίνει με την αλβανική.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Νίκολα Μίτσεφσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Τζαφέρι δεν μπορεί να προεδρεύει στην αλβανική γλώσσα μέχρι η συγκεκριμένη αλλαγή που προβλέπει ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών να ενσωματωθεί στον Κανονισμό της Βουλής.

Ο Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, απέρριψε τις ενστάσεις αυτές του VMRO-DPMNE, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών έχει τεθεί σε ισχύ και του παρέχει αυτό το δικαίωμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.