31 Ιανουάριος 2019, 22:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2019, 19:18

Ορχάν Παμούκ: Έκθεση φωτογραφίας για τη μεταβαλλόμενη όψη της Κωνσταντινούπολης

  • Ορχάν Παμούκ: Έκθεση φωτογραφίας για τη μεταβαλλόμενη όψη της Κωνσταντινούπολης
    Ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ (φωτ.: orhanpamuk.net / Murat Tueremis photography)

Εικόνες από τη «συνεχώς μεταβαλλόμενη όψη της Κωνσταντινούπολης», που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα εγκαινιαστεί την επόμενη Τετάρτη. Η έκθεση με τίτλο «Μπαλκόνι: Φωτογραφίες του Ορχάν Παμούκ» θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου 2019 και θα φιλοξενηθεί στο κτήριο του εκδοτικού οίκου του συγγραφέα «Yapi Kredi Culture and Arts», στην οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης.

«Υπάρχει κάτι σε αυτή τη θέα που αντικατοπτρίζει τη δική μου ψυχική κατάσταση και αποκαλύπτει τα αόρατα, αλλά βαθιά συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μου», δήλωσε ο 66χρονος συγγραφέας για τις φωτογραφίες που συνθέτουν αυτήν την ιδιαίτερη έκθεση.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το μπαλκόνι του σπιτιού του Ορχάν Παμούκ, στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 600 φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από συνολικά 8.500, οι οποίες ελήφθησαν με τη χρήση τηλεφακού σε περίοδο πέντε μηνών, μία περίοδο έντονης δημιουργικότητας, όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου. Στις φωτογραφίες διαφαίνεται η επιθυμία του Παμούκ να καταγράψει μια πανοραμική θέα της πόλης, του Βόσπορου, καθώς και των καραβιών που τον διασχίζουν.

«Ένιωσα την ανάγκη να αντικρίσω τη θέα ξανά και ξανά -ή πιο σωστά να τραβήξω φωτογραφίες της- επειδή μου ήταν δύσκολο να γράψω», ανέφερε ο Παμούκ υπογραμμίζοντας ότι η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού του τον κάλεσε να αναζητήσει την ησυχία και να αφήσει τα υλικά ζητήματα υπέρ των πνευματικών αναζητήσεων. Αν και αρχικά δεν ήθελε να μοιραστεί τις φωτογραφίες του με άλλους, ο συγγραφέας αργότερα συνειδητοποίησε ότι «δεν ήταν απλώς αρχεία του τοπίου, αλλά και της ψυχής του», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.


Φωτ.: Daily Sabah / Orhan Pamuk

Το 2012 ο Ορχάν Παμούκ άνοιξε το Μουσείο Αθωότητας σε ένα σπίτι του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχει κυκλοφορήσει μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο. Το 2014 το μουσείο κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Όταν ο Ορχάν Παμούκ κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, η Σουηδική Ακαδημία δήλωσε: «Στην αναζήτηση της μελαγχολικής ψυχής της πατρίδας του, έχει ανακαλύψει νέα σύμβολα για τη σύγκρουση και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών».

Τα βιβλία του διεθνούς φήμης συγγραφέα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Το βιβλία του «Με λένε κόκκινο» και «Χιόνι» έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.